Το Πανεπιστήμιο της Δημόσιας Υγείας του Μπέρκλεϊ στις ΗΠΑ βρήκε 16 μέταλλα σε 30 ταμπόν από 14 μάρκες, συμπεριλαμβανομένων μόλυβδου και αρσενικού
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δημόσιας Υγείας του Μπέρκλεϊ ανίχνευσαν τοξικά μέταλλα όπως μόλυβδο, αρσενικό και κάδμιο τόσο σε οργανικά όσο και σε μη οργανικά ταμπόν.
Το Πανεπιστήμιο της Δημόσιας Υγείας του Μπέρκλεϊ αναφέρει ότι οι ερευνητές του πανεπιστημίου μελέτησαν 30 ταμπόν από 14 μάρκες και βρήκαν 16 μέταλλα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, ανικανότητα, ακόμα και άνοια.
Αν και η συγγραφέας Καθρίν Σίλινγκ παραδέχεται ότι τα τοξικά μέταλλα είναι πανταχού παρόντα και "εκτιθέμεθα σε χαμηλά επίπεδα οποιαδήποτε στιγμή".
Σύμφωνα με την κύρια συγγραφέα Τζένι Α. Σίρστον, λόγω της ευαισθησίας του κόλπου και της ευρείας χρήσης των ταμπόν, η κατάσταση έχει "μεγάλη δυναμική" να αποτελέσει πραγματική ανησυχία για τη δημόσια υγεία.
Η μελέτη των ταμπόν: 16 μέταλλα που μπορούν να βλάψουν τα εσωτερικά όργανα
Σε 14 ταμπόν από 18 προϊόντα, η μελέτη ανέλυσε και μέτρησε την ποσότητα 16 μεταλλοειδών σε 30 ταμπόν συνολικά.
"Ανιχνεύσαμε και τα 16 μέταλλα σε τουλάχιστον ένα δειγματοληπτικό ταμπόν, συμπεριλαμβανομένων κάποιων τοξικών μετάλλων όπως ο μόλυβδος που δεν έχει 'ασφαλές' επίπεδο έκθεσης."
Το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ συνέχισε ότι οι συγκεντρώσεις ποικίλλουν ανάλογα με τη χώρα, αν και μελέτησαν μόνο ταμπόν από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με μάρκες καταστημάτων έναντι επώνυμων και μη οργανικών και οργανικών επιλογών. Ο μόλυβδος, βρέθηκε πιο παρών σε μη οργανικά ταμπόν ενώ τα οργανικά ταμπόν περιείχαν αρσενικό.
Αυτά τα μέταλλα έχουν δείξει ότι μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα εσωτερικά όργανα, ακόμα και στον εγκέφαλο καθώς και στο νευρικό και ενδοκρινικό σύστημα. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν την υγεία της μητέρας και την ανάπτυξη του εμβρύου, όπως αναφέρει το Μπέρκλεϊ.
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν αυτά τα μέταλλα προκαλούν αρνητικές επιδράσεις. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να αξιολογηθεί πόσο απορροφά ο κόλπος και αν το σώμα λαμβάνει επίσης άλλες χημικές ουσίες. Αλλά, καθώς τα ευρήματα αφορούν πολλές γυναίκες μηνιαίως, περισσότερες μελέτες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν και γρήγορα.
"Πραγματικά ελπίζω ότι οι κατασκευαστές θα υποχρεωθούν να δοκιμάσουν τα προϊόντα τους για μέταλλα, ειδικά για τοξικά μέταλλα", είπε η Σίρστον στο Μπέρκλεϊ. "Θα ήταν συναρπαστικό να δούμε το κοινό να απαιτεί αυτό ή να ζητά καλύτερη σήμανση στα ταμπόν και άλλα προϊόντα έμμηνου ρύσης."
Πώς βρέθηκαν τα 16 μέταλλα στα ταμπόν;
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, τα ταμπόν μπορούν να απορροφήσουν μέταλλα κατά τη διαδικασία παραγωγής. Ή μπορεί να είναι παρόντα λόγω πρόσθετων όπως λευκαντικές ουσίες και αντιβακτηριακοί παράγοντες.
Όπως δήλωσε η Σίρστον, δεν γνωρίζουν καν αν οι μάρκες είναι υποχρεωμένες να αξιολογούν το επίπεδο τοξικότητας των ταμπόν. Αλλά καταλαβαίνουν ότι ο κόλπος έχει "μεγαλύτερη δυνατότητα χημικής απορρόφησης" από το δέρμα στο σώμα μας.
Επομένως, καθώς ο μισός πληθυσμός του κόσμου έχει έμμηνο ρύση μηνιαίως για χρόνια με περισσότερες από τις μισές, 52-86%, να χρησιμοποιούν ταμπόν για μέρες, η ενδεχόμενη ανησυχία για τη δημόσια υγεία εκτός από την ασθένεια είναι η ανικανότητα.
Δεν γνωρίζουν πώς αυτά τα μέταλλα επηρεάζουν το σώμα, αλλά τα ταμπόν εφευρέθηκαν μόλις το 1931. Άρχισαν να διαδίδονται τη δεκαετία του 1960, επομένως μπορεί να μην κατανοούμε πλήρως τις επιπτώσεις τους ή ποιες είναι οι καλύτερες πρακτικές. Αλλά μέταλλα όπως το αρσενικό και ο μόλυβδος είναι τοξικά, και εκτιθέμεθα σε αυτά περισσότερο από όσο θα θέλαμε. Το οργανικό δεν αλλάζει αυτό. Επομένως, πέρα από την υγεία, η αποφυγή τοξικών υλικών στο σώμα θα ήταν το ιδανικό σενάριο.
"Θα ήταν συναρπαστικό να δούμε το κοινό να απαιτεί αυτό," είπε η Σίρστον.
Η μελέτη με τίτλο "Τα ταμπόν ως πηγή έκθεσης σε μεταλλοειδή" δημοσιεύθηκε στο Science Direct.
Πηγή: Interesting Engineering